dinsdag 13 november 2012

Herfstsoepje met pastinaak




November is mijn maand niet, enfin december ook niet. Of toch het weer dat er bij hoort niet. Weinig licht, veel te koud en precies minder uren in een dag... Wat me wel blij maakt is het eten dat bij herfst en winter hoort: hartige stoofpotjes, zalige ovenschotels en warme soepen! Niet zo lang geleden was ik aan het werk voor Torenhof in Brussegem: het groenten en fruit walhalla in Vlaams-Brabant. Als je in de buurt woont of bent, spring dan zeker eens binnen en neem een paar kilo appelen uit hun eigen boomgaarden mee. Of een pastinaak en een prei gelijk wij (Domi en ik) toen we daar waren.

Domi maakte er pastinaaksoep van (nee dat is geen melk in die kom, kunnen we dat afspreken?) en dat is toch ongelofelijk lekker. Ah ja, ik kan dat weten want ik kreeg die geserveerd de dag erna. Het recept  komt van deze madam.
En als ge peist pastinaak, goh ik weet nie zu, mijn kinders gaan dat niet lusten en mijne man is ne moeilijken.  Niks van aantrekken, gewoon serveren als aspergeroomsoep.

Allez doe ne keer zot!


Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 pastinaken
  • 1 ajuin
  • 2 preistengels
  • 1 kleine aardappel
  • tuinkers of peterselie
  • 1 liter groentenbouillon
  • 1 eetlepel sesamolie
Bereiding
Snij de ajuin fijn, de pastinaak in fijne stukjes, de prei in ringen (ook het groen!), de aardappel in blokjes.
Verwarm de sesamolie en fruit de ajuinstukjes tot ze glazig zien, voeg er de prei aan toe en de pastinaak. Giet groentenbouillon erbij tot de groenten zwemmen en voeg er dan de aardappelblokjes bij.

Laat het geheel een kwartier koken en bestrooi het voor het opdienen met fijngeknipte peterselie, of nog: zeer fijn gesneden preigroen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen