zaterdag 11 december 2010

Kalfsblanquette van Jeannot


Door omstandigheden logeert oma Jeannot een tijdje bij ons. Ze kan op haar 78 nog altijd koken als de beste. De ideale gelegenheid om het recept van haar onvolprezen kalfsblanquette eens af te loeren. Ze zei: "Maar ge weet pie'ken dat ik dat in 't bruin maak hé?".  Ik wist van kalfsblanquette eerlijk gezegd niet al te veel. Die van haar lusten wij hier allemaal gewoon heel graag dus 't kleur maakte mij niet veel uit. Maar ze bedoelde dat ze dit niet in witte saus klaarmaakt maar gewoon de aanbaksels van het vlees gebruikt om de saus te maken. Een smakelijk éénpansgerecht dat het lekkerst is met een stukske goed frans brood. En geen werk! Ah neen, want ons Jeanneke maakte dat. Nee serieus, het is heel gemakkelijk de dag op voorhand te maken (gij hangt in uwen zetel voor TV en die pot staat 2 à 3 uur op een heel klein vuurke al het werk te doen). Wel een kom gebruiken met een dikke bodem dan heb je er geen omzien naar. Eens zien of ik goed opgelet heb.

Hieronder de ingrediënten om mee te starten. Zo tien minuutjes voor alles klaar is gaan er nog een halve kilo champignons en wat citroensap bij.
Jeannot start met het bruin aanbakken van het kalfsvlees (750 gram voor vijf personen) in porties zodat alle stukjes kleuren.  Haal daarna het vlees uit de pan en stoof in dezelfde pan, in wat boter, de twee versneden sjalotjes aan. Als die zacht zijn voeg je het vlees terug toe aan de pot plus een halve liter bouillon, een takje of twee peterselie en drie laurierblaren.
Deksel op de pot en op een klein vuurtje laten pruttelen tot het vlees bijna uiteen valt. Op het einde een halve kilo champignons toevoegen en vijf minuten laten meepruttelen.


Afsmaken met peper, zout en citroensap. De saus wat verdikken met een beetje maïzena.
Et voilà!
3 opmerkingen:

  1. Wat een leuke beschrijving, mooie foto's en lekker gerecht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Theo. 't Is een beetje een luie wijvengerecht, dus perfect voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Euhmmmm uw foto's zijn wel een pak mooier dan die van mij, zenne. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen