vrijdag 15 oktober 2010

Appeltaartjes met walnoten en karamel koffiekletsIngrediënten: een miezerig grijze namiddag, bubbels met rozenlikeur, een schare vrolijke vriendinnen en deze kleverige lauwe mini appelnotentaartjes. En koffie? Wel euh...misschien alleen voor de chauffeur.Met sommige meisjes kom je gewoon niet genoeg samen. Maar als het dan toch gebeurt is er steeds voldoende stof voor een hoop gekakel. Meisjes die teveel of te weinig aan zichzelf denken, of die twijfelen of ze nu wel of niet gaan verbouwen en dan zwijg ik nog over herfstoutfits die na de zomer ineens twee maten kleiner lijken, de tegenvallende 'back to work' sleur, de in ijltempo oprukkende kraaiepoten & co... Kortom niks dat een overheerlijk sticky appelkaramelgebakje of twee niet kan fixen.


Wat heb je nodig? Twee grote of drie kleine appels, bloem, ongeveer tien walnoten, ongezouten boter, suiker en een snufje zout.


Meng de bloem, het zout en de boter in de blender of met een vork. Voeg op het laatst de gehakte walnoten toe.


Je krijgt een zanderig mengsel waar je twee eetlepels water aan toe voegt. Kneed het deeg tot een bal en duw het rechtstreeks in de kleine beboterde en bebloemde bakvormpjes. Verwarm in een steelpannetje de suiker met een koffielepel water tot de suiker begint te karameliseren, voeg de in stukjes gesneden appeltjes toe. Roer alles goed om, voeg een klontje boter en een flinke snuif kaneelpoeder toe en laat enkele minuten zachtjes sudderen.Lepel het mengsel in de vormpjes en plaats ze in een voorverwarmde oven van 180°.
Bak ze goudbruin in 20 à 25 minuten.2 grote appels, in stukjes gesneden
10 gepelde walnoten (ongeveer 75 gram)
175 gr bloem
100 ongezouten boter
50 gr suiker
snufje zout
halve koffielepel kaneel
2 el water

2 opmerkingen: