maandag 23 augustus 2010

Braambes en citroen cooler


Sinds een paar weken zijn de braambessen langs velden en wegen opnieuw rijp. De braambes is mijn absolute fruitfavoriet die bovendien gratis en voor niks langs de weg hangt. Meestal kun je vanaf half augustus langs veldwegen of bosranden gaan plukken.
Vorig weekend maakten we een fietstochtje door alle groene paadjes uit de buurt waar overvloedig veel bramenstruiken groeien. Meestal neem ik een leeg potje mee om al dat lekkers in te verzamelen. Niet dat er veel bessen de tocht naar huis overleven. De meeste eten we zo van de struik op, geef toe: de dieppaarse tong is een bonus. Maar deze keer waren er zo gigantisch veel dat ik besloot er bij thuiskomst iets mee te maken. Het werd een braambes en citroen cooler, tijdens de mini hittegolf van afgelopen weekend best wel gepast. Alleen al van die overweldigende dieproze kleur wordt je helemaal happy. Dus haast jullie en spurt met je vrienden en kids naar een bramenbosje bij je in de buurt voor alle vogels ermee weg zijn! Terug thuis duid je twee vrijwilligers aan die alles een beetje bij elkaar klutsen in de blender: apéro time!Fiets aan de kant en plukken maar! Opgelet voor de stekelige doornen en hun onafscheidelijke compagnons: de netels!


Pers de citroenen en zet ze opzij. Verwarm het water in een steelpannetje en voeg er de suiker aan toe. Blijf roeren tot deze volledig is opgelost. Laat afkoelen.


Pureer de bramen en wrijf ze daarna door een zeef als je niet van pitjes houdt in je drankje. Giet het citroensap en de suikersiroop erbij.


Zet de braambessenmix nog even in de koelkast en giet vlak voor je het gaat drinken het spuitwater erbij, anders is het prachtige schuim helemaal weggezakt. Serveer indien gewenst met een ijsblokje. Door het spuitwater te vervangen door een droge schuimwijn maak je in een handomdraai een alcoholische versie.

2 handenvol braambessen (ongeveer 125gr)
Sap van 4 citroenen
100 ml water
100gr suiker
600 ml spuitwater of schuimwijn

1 opmerking:

  1. Heeft ons instant zin gegeven om braambessen te gaan plukken. We hebben genoten van een zalig herfstzonnetje, van onze "braambessendiefstal", spannende onderneming voor Thibo, super held met een zeer klein hartje maar super blij, mama dus ook... enig jeugdsentiment was mij ook niet vreemd en de beloning was dan ook zalig.... Thx ladies

    BeantwoordenVerwijderen